Pink Floyd este o formaţie britanică de rock progresiv formată în anul 1964 în Cambridge, Anglia, faimoasă pentru compoziţiile sale revoluţionare în stil rock clasic, versuri filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative de albume muzicale şi spectacole live intens elaborate.

Componenţa iniţială a formaţiei era: Syd Barrett (vocal, chitară), Roger Waters (chitară bas), Rick Wright (clape), Nick Mason (baterie). Având un comportament bizar şi necontrolat, la cererea expresă a celorlalţi membri ai trupei, Barrett a părăsit trupa în 1968, la puţin timp după apariţia albumului de debut, locul său fiind luat de David Gilmour.

Pink Floyd a devenit una dintre formaţiile rock cele mai influente şi pline de succes, grupul vânzând de-a lungul timpului un număr estimat la peste 75 de milioane de albume muzicale doar în Statele Unite, (Sursa RIAA, conform datelor avute la 22 aprilie 2006), şi peste 200 de milioane de albume în restul lumii (Sursa About.com, conform datelor avute la 9 februarie 2006).

La început, Pink Floyd s-a bucurat de un succes modest, ca o trupă de rock psihedelic condusă Syd Barrett. După înlocuirea sa cu chitaristul David Gilmour, registrul nivelului muzical al formaţiei a atins cote de rafinament şi elaborare superioare. Albumele lor tematice, The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) şi The Wall (1979), au atins nivelul succesului internaţional, devenind nu numai albume de mare succes muzical, critic şi comercial, dar şi momente de referinţă având mare impact muzical şi temporal în lumea muzicii rock'n'roll.
Primul disc apare în 1967 cu numele "The Piper At The Gates Of Dawn", care ocupă locul 3 în topul britanic. Albumul este dominat de piesele lui Barrett, atmosfera este poetică, misterioasă, ciudată. Atitudinea greu de suportat a lui Syd, mereu în contradictoriu cu ceilalţi membri, problemele sale legate de droguri determină aducerea în trupa a lui David Gilmour (în 1968), urmată de plecarea lui Syd în 1969. Pink Floyd evoluează la un concert de mari proporţii, organizat în Hyde Park, în faţa a 5000 de spectatori. În program au mai figurat Jethro Tull şi Roy Harper. În aceeaşi zi fusese pus în circulaţie al doilea album, "A Saucerful Of Secrets", produs de Norman Smith, care se clasează pana pe locul 10 în topul britanic. Floyd experimentează noi formule de sunet; sunt folosite benzi preparate, ritmuri preînregistrare, este anticipată apariţia sintetizatorului. În Franţa vor înregistra soundtrackul filmului More.
Sursa:Wikipedia
0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails