Led Zeppelin a fost o formaţie de muzică rock din Marea Britanie, care este considerată unul dintre cele mai cunoscute, respectate, novatoare şi inspirante grupuri muzicale ale secolului 20. De-a lungul timpului a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, excelând în crearea de piese memorabile în toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, dar încorporând adesea în multe din cântecele lor porţiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.

Led Zeppelin a avut o componenţă unică de patru membri de-a lungul timpului. Cei patru muzicieni sunt: Jimmy Page (chitară, mandolină, Theremin), Robert Plant (voce, muzicuţă), John Bonham (tobe, percuţii, voce) şi John Paul Jones (chitară bas, orgă electronică, melotron, blockflöte, mandolină).

Începând cu 1968, anul formării lor, Led Zeppelin au fost inovatori muzicali în mod constant, dar în acelaşi timp, nu au pierdut niciodată nici pulsul publicului şi nici grupul imens de iubitori din toată lumea. Deşi sunt mai ales cunoscuţi pentru pionieratul lor în genurile hard rock şi heavy metal, cei patru muzicieni au introdus constant elemente de blues, rockabilly, reggae, soul, funk, muzică celtică, muzică indiană, muzică arabă, folk, pop şi chiar muzică din America Latină, respectiv muzică country în compoziţiile lor.

După mai bine de 25 de ani de la hotărârea de a încheia activitatea muzicală datorită morţii tragice a lui John Bonham din 1980, muzica formaţiei Led Zeppelin continuă să fie ascultată cu mare plăcere, să se vândă foarte bine şi să exercite o influenţă importantă asupra muzicii rock contemporane. Grupul a vândut peste 300 de milioane de albume în întreaga lume, incluzând 110 milioane de albume vândute doar în Statele Unite ale Americii.

Numele grupului:

Numele grupului este o combinaţie între participiul trecut al verbului lead (formele verbului sunt lead, led, led), care înseamnă "a conduce" sau "a dirija ceva/pe cineva" (nu în sens orchestral, "to conduct"). Timpul trecut al verbului to lead se citeşte însă led, cum este şi cazul verbului to read (formele acestui verb au ortografia invariantă, dar nu pronunţi, read, read, read). În limba engleză substantivul "lead" înseamnă plumb. Membrii formaţiei doreau să nu existe confuzii, astfel că au adoptat cuvântul "Led" în denumire, pentru a nu fi citit "Lead Zeppelin" sau pronunţat de către americani "leed". Jimmy Page a pus numele trupei fiind inspirat de vorbele lui Keith Moon, cum că o super-trupă ce i-ar avea în componenţă pe el (Keith Moon) şi pe John Entwistle s-ar prăbuşi ca un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb). De asemenea, expresia "Lead Zeppelin" era folosită de membrii formaţiei The Who pentru a descrie un concert nereuşit: "we crashed like a lead zeppelin" (ne-am prăbuşit ca un dirijabil de plumb).

Sursa:Wikipedia




0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails