Mariah Carey (n. 27 martie, 1970) este o cântăreaţă de Pop şi R&B, compozitoare, producător şi actriţă americană. Mariah Carey şi-a lansat albumul de debut în anul 1990. Lucrând sub îndrumarea lui Tommy Mottola, directorului companiei de discuri Columbia Records ea a devenit prima artistă care a avut primele 5 single-uri pe locul #1 în topul pieselor muzicale din Statele Unite Billboard Hot 100. După ce s-a măritat cu Mottola în 1993, o serie de piese ajunse hit au stabilit-o pe poziţia artiştilor cu cele mai mari vânzări ai companiei Columbia. Conform revistei Billboard, Mariah Carey a fost cântăreaţa cu cel mai mare succes în anii '90 în Statele Unite.

După ce a divorţat de Tony Mottola în 1997, Mariah Carey a introdus elemente de hip hop în albumele sale. Popularitatea ei a scăzut când a părăsit casa de discuri Columbia în 2001. În anul următor Virgin Records i-a reziliat contractul, atât din cauza unei căderi fizice şi emoţionale, care i-a adus o publicitate negativă precum şi din cauza insuccesului coloanei sonore pe care a scris-o pentru filmul Glitter. În 2002, ea a semnat un contract cu Island Records şi după o perioadă în care a avut mai puţin succes, ea a ajuns iar pe locurile de frunte ale muzicii pop în anul 2005.

Carey a fost numită cea mai bună artistă pop a mileniului la World Music Awards în 2000.

A avut 18 piese ajunse #1 în topul Billboard Hot 100, mai multe decât oricare alt artist solo, iar RIAA a numit-o a treia cea mai bine vândută artistă, după Barbra Streisand şi Madonna. Pe lângă succesele ei comerciale, Carey a câştigat cinci Premii Grammy, şi este cunoscută pentru vocea de clasă.
1990 - 1992: Succesul comercial

Carey a colaborat la scrierea textelor pieselor de pe albumul ei de debut Mariah Carey din 1990, apoi a continuat să colaboreze la elaborarea majorităţii materialelor. La înregistrări, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de contribuţiile unor producători precum Ric Wake şi Rhett Lawrence, pe care conducerea casei de discuri Columbia Records îi cooptase pentru a conferi albumului viabilitate comercială. Susţinut de un buget promoţional substanţial, albumul a ajuns pe locul întâi în topul clasamentului U.S. Billboard 200, unde a rămas câteva săptămâni.

Albumul cuprindea single-uri care au adus profituri mari şi care au făcut-o pe Carey vedetă în Statele Unite, deşi a avut mai puţin succes în alte ţări. Albumul a fost însă foarte bine cotat de critică, şi aşa a câştigat Carey Grammy-urile pentru Cea Mai Bună Artistă, şi Cea Mai Bună Performanţă Vocală - pentru primul său single, "Vision of Love".
Carey a conceput al doilea album al ei Emotions ca un omagiu genului soul casei de discuri Motown Record (vezi Motown Sound), la care a lucrat cu Walter Afansieff,Clivillés şi Cole (din grupul de dance C&C Music Factory) la Înregistrare. Albumul a fost lansat în târziul anului 1991 dar nu avut succes nici din punct de vedere al criticilor, şi nici comercial; revista Rolling Stone la descris fiind "mai mult la fel, cu materiale mai puţin interesante [...] cântece în curs de succes ci o expertiză intimidată neaerisită". Titlul se potrivea cu această caracteristică din cauza cărei Carey a avut influenţe să îşi producă propriile cântece, şi la începutul creării albumului Emotions,în care ea a co-produs majoritatea materialului. "Nu vroiam ca Emotions să fie viziunea altcuiva despre mine", a menţionat ea. "E mai mult despre mine în acest album". A început să scrie şi să producă şi pentru alţi artişti precum Penny Ford şi Daryl Hall, în anul următor.

1993-1996:Popularitatea din întreaga lume

Kenneth "Babyface" Edmonds a consultat albumul Music Box, care a fost lansat mai târziu în acel an şi a devenit cel mai de succes album al ei. Primul single bine vândut în topurile UK Singles Chart şi pe locul întâi a fost o interpretare a cântecului "Without You" de Badfinger, iar în Statele Unite cântecele "Dreamlover" şi "Hero". Revista Billboard a proclamat-o inima pătrunzătoare [...] uşor cea mai elementară din lansările lui Carey, euritmia vocală în sincronizarea naturală cu cântecele", însă revista TIME a lamentat-o încercarea lui Carey la o muncă plăcută," Music Box părea superficial, şi aproape lipsit de pasiune [...] Carey putea fi o cântăreaţă de pop-soul mare; însă din nou ea a stabilit o mediocritate tipică Salieri." Carey a răspuns la comentarii de acest gen, "Cât de repede ai un succes mare, multor oameni nu le place acest lucru. Nu e nimic ce eu pot face în legătură cu acest lucru. Tot ce pot să fac e să creez muzica în care cred." Majoritatea criticilor au considerat nesemnificativă deschiderea următorului ei tur din Statele Unite, Music Box Tour.
În 1995, casa de discuri Columbia a lansat al cincilea album al lui Carey, Daydream, care combina sensibilităţile albumului Music Box cu downbeatul R&B şi influenţele hip hop. Un remix al piesei Fantasy, primul single al ei, a avut ca particularitate, rapper-ul Ol' Dirty Bastard.
Daydream, a devenit cel mai bine vândut album al ei din Statele Unite, iar single-urile sale au ajuns la un succes similar--"Fantasy", devenind al doilea single care să aibă debutul pe locul întâi şi ajunsese în Canadian Singles Chart (Topurile Canadiene de Single-uri) menţinându-se pe loc timp de 12 săptămâni, la fel şi piesa "One Sweet Day" (un duet cu Boyz II Men) care a avut un record de a fi 16 săptămâni în topul Statelor Unite, iar piesa Always Be My Baby (co-produs de Jermaine) a fost cel mai cu succes pe radiourile din Statele Unite în 1996 după spusele revistei Billboard. Albumul Daydream a avut cele mai bune păreri din cariera lui Carey, iar publicaţiile din The New York Times l-au numit cel mai bun album din 1995; de asemenea Times a spus că cele mai bune înregistrări pop la un nou punct culminant de rafinament structurat [...] Compoziţiile lui Carey, au adus un pas înainte mai relaxant, sexy şi mai puţin încrezător în zvonuri. Scurtul dar profitabilul Daydream World Tour au ridicat vânzările albumului care a primit şase nominalizări ale Premiilor Grammy.

Următorul album a lui Carey, Butterfly (1997) a avut un succes comercial şi, single-ul "Honey" ajungând pe locul întâi, versurile şi videoclipul care a prezentat o imagine sexuală mai deschisă decât a fost văzută până atunci. A stabilit că albumul Butterfly a marcat punctul la care ea ajunsese la întregul control al creativităţii asupra muzicii, care a continuat să se deplaseze în direcţia spre hip hop cu materiale co-scrise şi co-produse de rapperi precum Sean "P. Diddy" Combs şi Missy Elliott.

Sursa: Wikipedia



0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails