Justin Randall Timberlake (n. 31 ianuarie 1981) este un cântăreţ american de pop, compozitor, producător, dansator şi actor. Timberlake a devenit celebru ca membru fondator al formaţiei 'N Sync, a cărei lansare a fost finanţată de către Lou Pearlman. Este câştigător a şase premii Grammy şi al unui premiu Emmy. În 2002 a lansat primul album solo, Justified, care s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare în întreaga lume.

Al doilea album al lui Timberlake se intitulează FutureSex/LoveSounds, fiind lansat în 2006. Trei single-uri s-au clasat pe prima poziţie în S.U.A.: SexyBack, My Love şi What Goes Around... Comes Around. Alte trei melodii au ajuns în top 20: Summer Love, Love Stoned şi Until the End of Time. Până în ianuarie 2008, FutureSex/LoveSounds s-a comercializat în peste 8 milioane de exemplare. Cu primele două albume solo, Timberlake a vândut peste 18 milioane de exemplare în toată lumea, iar alături de 'N Sync- 50 de milioane de unităţi. A fondat casa de discuri Tennman Records şi o casă de modă numită William Rast. Este proprietarul a două restaurante: Destino şi Southern Hospitality.

1995-2002: 'N Sync

Timberlake şi JC Chasez, care se cunoşteau din Clubul Mickey Mouse, au fost cei doi solişti principali ai formaţiei 'N Sync. Grupul s-a format în anul 1995, băieţii începându-şi cariera în Europa în 1996. Au avut un succes important odată cu relansarea albumului lor de debut, 'N Sync, pe piaţa americană. Albumul s-a comercializat în peste 11 milioane de exemplare. Acesta include un număr de single-uri de succes printre care se numără şi Tearin' Up My Heart care a ajuns până pe locul #8 în clasamentul american. Cel de-al doilea album, No Strings Attached, a fost lansat în martie 2000, devenind cel mai rapid bine vândut album din toate timpurile, deţinând un record de 2,4 milioane de copii comercializate în prima săptămână. Acesta a produs single-ul It's Gonna Be Me, ce a ajuns pe prima poziţie în topul american. A urmat cel de-al treilea album, Celebrity, care deţine titlul de cel de-al doilea cel mai rapid vândut album. În 2002, după terminarea Turneului Celebrity şi lansarea piesei Girlfriend ca single, grupul s-a decis să ia o pauză. Timberlake începuse deja să lucreze la primul său album pe cont propriu.

2002-2004: Justified şi Super Bowl


În august 2004, după luni de înregistrare al albumului, Timberlake a interpretat la Premiile MTV din 2002 primul său single solo, „Like I Love You”, o piesă produsă de The Neptunes. Cântecul a ajuns până pe locul 11 în Billboard Hot 100. După lansarea discului single, Timberlake a lansat primul său album numit Justified pe 5 noiembrie 2002. Albumul a avut succes, dar nu s-a ridicat la nivelul celui avut cu trupa 'N Sync. A debutat în clasamentul Billboard 200 pe locul 2, înregistrând vânzări de 439 000 de unităţi în prima săptămână de la lansare. În total s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în S.U.A. şi peste 7 milioane de copii în întreaga lume. Albumul a fost produs de The Neptunes şi Timbaland. Au devenit hituri de top 10 la finele anului 2002 şi respectiv 2003 single-urile: „Cry Me a River” şi „Rock Your Body”.

Timberlake a promovat albumul în turneul Justified/Stripped alături de Christina Aguilera în vara lui 2003. La sfârşitul anului, Timberlake a înregistrat o piesă intitulată „I'm Lovin' It” care a fost folosită de McDonald's ca temă pentru campania cu acelaşi nume. Contractul cu această firmă i-a adus lui Timberlake o sumă de 6 milioane de dolari.

În februarie 2004, în timpul unei pauze a emisiunii Super Bowl XXXVIII transmisă de postul de televiziune american CBS, Timberlake a cântat într-un duet cu Janet Jackson, audienţa evenimentului fiind de peste 140 de milioane de telespectatori. La sfârşitul interpretării, Timberlake a rupt o parte din costumul negru de piele al lui Jackson, din cauza unei „defecţiuni a garderobei”, pentru a fi în acord cu o parte din versurile cântecului. Timberlake a declarat că „îşi cere scuze dacă a ofensat pe cineva din cauza defecţiunii garderobei din timpul performanţei din pauza de la Super Bowl...”. Construcţia „defecţiune a garderobei” este folosită de mass-media pentru a se face referire la incidentul care a intrat în cultura pop.

Ca urmare a acestui incident controversat, celor doi le-a fost interzisă participarea la Premiile Grammy din 2004 dacă nu vor fi de acord să îşi ceară scuze la acel eveniment. Timberlake a fost prezent şi s-a conformat pentru a-şi putea ridica cele două distincţii (pentru Cel Mai Bun Artist şi pentru Cel Mai Bun Solist Pop). De asemenea, pentru albumul Justified, Justin a fost nominalizat şi pentru Albumul Anului şi Înregistrarea Anului pentru piesa Cry Me a River, dar şi pentru Cel Mai Bun Cântec Rap/Colaborare pentru piesa „Where Is the Love?” interpretată împreună cu The Black Eyed Peas.

2006–2008: FutureSex/LoveSounds

Timberlake a avut o scurtă apariţie în videoclipul piesei „Promiscuous”, interpretată de Nelly Furtado împreună cu Timbaland. Al doilea album solo al artistului a fost lansat pe data de 12 septembrie 2006. Albumul FutureSex/LoveSounds, compus de Timberlake încă din 2005, a debutat pe prima poziţie in topul Billboard 200, înregistrând vânzări de 684,000 de unităiţ doar in prima săptămână. A depăşit recordul trupei britanice Coldplay pentru cel mai bine vândut album în prima săptămână pe format digital. Albumul a fost produs de Timbaland, Danja, will.i.am, Rick Rubin şi chiar de însuşi Timberlake. Conţine şi câteva colaborări cu Three 6 Mafia, T.I. şi will.i.am. Criticii muzicali l-au descris ca fiind numai despre sex. Primul single de pe album,SexyBack, a fost interpretat de Timberlake în deschiderea premiilor MTV Video Music Awards din 2006 şi a ajuns pe prima poziţie în Billboard Hot 100, unde a staţionat timp de 7 săptămâni consecutive.My Love, cel de-al doilea single de pe album, de asemenea produs de Timbaland, este cântat împreună cu rapperul T.I. şi a ajuns şi acesta pe prima poziţie in Billboard Hot 100, la fel ca şi What Goes Around.../...Comes Around. Cântecul a fost inspirat din despărţirea prietenului sâu din copilărie şi actual partener de afaceri, Trace Ayala, de actriţa Elisha Cuthbert. A fost invitat special în 2006 la spectacolul Victoria's Secret, unde a cântat SexyBack. În ianuarie 2007 a început turneul FutureSex/LoveShow. În S.U.A. al patrulea single lansat a fost Summer Love/Set the Mood Prelude, iar în UK următorul lui single a fost LoveStoned/I Think She Knows Interlude. Give It to Me, piesa lui Timbaland interpretată împreună cu Justin şi Nelly Furtado, a ajuns pe prima poziţie în Billboard Hot 100.

În aprilie 2007, Timberlake a intrat într-un studio londonez alături de Madonna, confirmându-se astfel zvonurile cum că aceştia vor colabora pentru noul album al artistei, Hard Candy. Prima piesă interpretată de cei doi ce a fost lansată ca single este 4 Minutes. În Shrek al treilea, lansat pe 18 mai 2007, Timberlake şi-a împrumutat vocea personajului Regele Arthur.

În august 2007, Timberlake a susţinut două concerte la Air Canada Centre în Toronto şi două spectacole in Winnipeg la MTS Centre cu casa închisă.

În februarie 2008, Timberlake a fost premiat la cea de-a 50-a ediţie a Premiilor Grammy cu două distincţii: Cea mai bună performanţă masculină pentru What Goes Around...Comes Around şi Înregistrarea dance a anului pentru LoveStoned/I Think She Knows.

2008–prezent

După ce a contramandat câteva spectacole din turneul de promovare al albumului FutureSex/LoveSounds din Australia şi Orientul mijlociu, Timberlake şi-a reluat cariera în cinematografie. Proiectele sale pentru anul 2008 includ roluri in comedia lui Mike Myers, The Love Guru (lansată pe 20 iunie 2008) şi în drama The Open Road. În martie 2008 s-a anunţat că el va fi producătorul executiv al adaptării americane la comedia peruviană, My Problem With Women, ce va fi filmată pentru canalul american de televiziune NBC.
Coperta single-ului 4 Minutes

Pe 17 martie 2008 a fost lansat 4 Minutes, o colaborare a Madonnei cu Timberlake şi Timbaland. Acest cântec este primul single lansat de pe cel de-al unsprezecelea album de studio al artistei, Hard Candy, care conţine şi alte 4 piese compuse sau produse de Timberlake. Piesa a devenit rapid un hit internaţional, ajungând pe cea mai înaltă poziţie în clasamentele din Australia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveţia, Grecia, Finlanda, Portugalia, Spania, Chile, India, România şi Marea Britanie, ajungând în top 5 în ţări ca Austria, Franţa, Rusia, Irlanda, Japonia, Noua Zeelandă şi S.U.A.. Timberlake a apărut şi în videoclipul piesei, regizat de Jonas & François. Pe 30 martie 2008, Justin a interpretat cântecul în turneul Madonnei, Hard Candy Promo Tour, la Roseland Ballroom în New York.

Într-un interviu acordat revistei CQ din Regatul Unit, cântăreţul a afirmat că lucrează la un nou album, ce va fi lansat în toamna anului 2008 sau la începutul lui 2009.[34] Pe 20 noiembrie 2008 TV Guide a anunțat că noul single al lui Timberlake, „Follow My Lead”, va fi disponibil pentru a fi descărcat exclusiv pe MySpace. Cântecul este interpretat în colaborare cu Esmee Denters, iar toate încasările vor fi donate instituţiei „Shriners Hospitals for Children”, spital de voluntariat ce urmăreşte îmbunătăţirea îngrijirii pediatrice pentru copii bolnavi.

Timberlake a colaborat cu T.I. pentru piesa „Dead and Gone”, lansată ca al patrulea single de pe albumul rapperului, Paper Trail. Interpretul a produs câteva cântece de pe Fantasy Ride, materialul discografic al Ciarei ce a fost lansat pe 5 mai 2009. Cei doi au lucrat împreună pentru „Love Sex Magic”, videoclipul fiind filmat pe 20 februarie 2009.

Sursa: Wikipedia




0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails