Usher Raymond IV (n. 14 octombrie 1978) cunoscut doar sub prenumele său, este un cântăreţ american de R&B respectiv Pop şi actor ce a cunoscut faima în mijlocul anilor '90. Până în prezent, albumele sale s-au vândut în aproximativ 30 de milioane de exemplare şi a câştigat cinci Premiile Grammy. Usher de asemenea deţine o parte din francizei Asociaţiei de Baschet Cleveland Cavaliers National, de asemenea el are propia casă de discuri intitulată USA Records.
Usher a început un parteneriat cu Jermaine Dupri, cel care a co-scris şi produs cele mai multe piese pentru cele două albume, printre aceste albume se numără şi albumul My Way ce a fost lansat pe data de 16 septembrie 1997. Single-ul principal al albumului intitulat You Make Me Wanna a fost publicat la radio în vara aceluiaşi an, clasându-se pe primul loc timp de două săptămâni, perioadă în care se lansa al doilea album al lui. Piesa You Make Me Wanna a rămas în pe prima poziţie în topurile de muzică R&B/Hip-Hop pe o perioadă de 11 săptămâni(fapt ce nu se mai întâmplase de 3 ani în clasamentele R&B), iar în clasamentele de muzică pop piesa s-a clasat pe a doua poziţie timp de 7 săptămâni.. Al doilea single al albumului intitulat Nice&Slow a fost lansat în noiembrie iar în ianuarie 1998 s-a clasat pe prima poziţie din clasamentul Hot 100 Singles pe o perioadă de două săptămâni, iar în clasamentele de R&B/Hip-Hop s-a clasat chiar pe o perioadă de opt săptămâni pe această poziţie. În vara următoare, piesa a început să intre şi în clasamentele de pop pe poziţia 2 şi în clasamentele R&B a reintrat însă pe poziţia 4.

La sfârşitul anului 1997, Usher s-a îmbarcat într-o serie de angajamente, printre care se aflau şi turneele promoţionale precum Puffy's No Way Out cu Mary J. Bilge, însă şi la deschiderea turneului lui Janet Jackson intitulat The Velvet Rope. Albumul My Way a primit plaitna de 6 ori în Statele Unite. De asemenea Usher a primit primul său Premiu Grammy la secţia Cel Mai Bun Solist Vocal R&B pentru piesa You Make Me Wanna care a fost deasemenea datorită acestei piese a fost nominalizat pentru un premiu Soul Train Music Award la secţia Cel mai Bun Interpret Soul.

Usher şi-a făcut debutul în actorie în serialele produse de televiziunea americană UPN, mai ales în serialul Moesha, ce i-a demonstrat talentul pentru actorie. Primul său rol însă a fost în 1998 în filmul The Faculty. În următorii ani, pe lângă activităţile din studio Usher făcea parte din regia filmului The Bold and the Beautiful, şi a jucat în serialul Promised Land. După aceste filme Usher a mai jucat şi în Shes'All That, iar primul său rol principal l-a avut în filmul Light It Up. De asemenea el a apărut şi în serialul TV produs de Disney intitulat „Gepetto” cu Drew Carey. Pe lângă acestea Usher sa implicat şi în activităţi de societate spre exemplu el a fost purtător de cuvânt al campaniei „Get Big On Safety” lansată de Ministerului Transportului din SUA şi a apărut la emisiunea postului american NBC intitulată NBA Inside Stuff. Pe lângă aceste activităţo el a participat şi în programul deschis de NBA intitulat Stay In School.
Marele succes şi actorie:2004-2007

Al 4-lea album de studio al lui Usher, Confessions, a fost lansat 23 Martie, 2004. Primul său single "Yeah!", a ocupat în primele 6 săptămani primul loc în Billboard Hot 100 şi cinci saptamani în Hot R&B/Hip-Hop Singles Chart. Albumul cu 1,1 mil. de unităţi vândute în prima saptamana de la lansare, a fost primul care a ajuns la o aşa cifră, dintre toti artiştii de R&B şi al sapte-lea Nielsen SoundScan din istorie. Albumul a înregistrat vânzari de 20 mil. de unităţi în întreaga lume, peste 10 mil. în SUA, câştigând certificatul The Album Diamond al Recording Industry Association of America.

Al doilea şi al treilea extras de pe album, "Burn" şi "Confessions Part II", de asemenea au fost în topul Billboard Hot 100, pentru opt săptămâni. Usher a devenit primul artist din topul Billboard Hot 100 Airplay cu 3 singel-uri consecutive prezente în top şi mai târziu cu 4 piese incluzând piesa "My Boo". În Septembrie 2004, "My Boo", un duet cu artista americana Alicia Keys, a ocupat locul 1 în Billboard Hot 100, devenind al 4-lea single ce ocupa locul 1. În Decembrie, ultimul single de pe album "Caught Up" a ocupat un loc 8 în Hot 100.

Confessions i-a adus lui Usher numeroase premii, incluzând 4 American Music Awards, 2 MTV Europe Music Awards, 2 MTV Video Music Awards şi 3 World Music Awards. La a 47 a ceremonie anuala Grammy Awards in 2005, Usher a castigat 3 premii, incluzând: R&B Performance by a Duo or Group With Vocals pentru "My Boo", pe care l-a impărţit cu Keys; Rap/Sung Collaboration pentru "Yeah!"; şi Contemporary R&B Album pentru Confessions. La Billboard Music Awards din 2004, Usher a fost numit Artistul Anului.
Sursa:Wikipedia

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails