No Doubt este o formaţie ska/rock din Anaheim, California, Statele Unite, fondată în 1986. Muzica ska-rock a primului lor album nu a atras atenţia datorită marii popularităţi a muzicii grunge de atunci. Albumul lor Tragic Kingdom deţinător al unui disc de platină a ajutat la reintroducerea muzicii ska în anii '90, iar „Don't Speak”, al treilea single de pe album, a devenit un succes internaţional, deţinând recordul de cele mai multe difuzări la radiourile americane timp de trei ani.

Grupul a lansat următorul album, Return of Saturn, patru ani mai târziu, dar în ciuda recenziilor pozitive, materialul a fost un eşec comercial. Un an mai târziu, formaţia s-a întors cu albumul Rock Steady, care conţinea influenţe reggae şi dancehall. Două dintre singleurile lansate au primit premii Grammy - „Hey Baby” şi „Underneath It All”.

No Doubt au lansat compilaţia The Singles 1992-2003 în 2003, cu un single nou, „It's My Life”, cover după formaţia Talk Talk. Vocalista Gwen Stefani s-a lansat solo un an mai târziu, colaborând cu diferiţi muzicieni, printre care colegul de formaţie Tony Kanal şi Pharrell de la The Neptunes, iar chitaristul formaţiei, Tom Dumont a început un alt proiect în paralel cu No Doubt, Invincible Overlord. De-a lungul carierei, No Doubt au vândut 27 de milioane de unităţi în toată lumea, fiind nominalizaţi la premiile Grammy de nouă ori, câştigând de două ori.

Lansarea albumului Tragic Kingdom în 1995 şi a singleului „Just a Girl” i-a permis grupului să aibă succes comercial în mainstream. No Doubt a plecat într-un turneu în acel an pentru a promova albumul, care s-a întins pe o perioadă de 27 de luni. În 1996, al doilea single, „Spiderwebs” a avut succes, iar „Don't Speak”, o baladă compusă de Gwen despre despărţirea ei de Kanal, care a fost al treilea single, a devenit cel mai de succes single al formaţiei, stând pe prima poziţie în Billboard Hot 100 Airplay timp de 16 săptămâni. Melodia a ajuns pe locul 1 în topurile internaţionale: Marea Britanie, Suedia, Australia, Elveţia şi Noua Zeelandă.

Formaţia a fost nominalizată la două premii Grammy la categoriile „Cel mai bun artist nou” şi „Cel mai bun album rock” în 1997. La sfârşitul anului, jumătate din melodiile de pe Tragic Kingdom fuseseră promovate, albumul fiind certificat de opt ori cu discul de platină. În 1998 au fost nominalizaţi pentru încă două premii Grammy, la categoriile „Cântecul anului” şi „Cea mai bună interpretare a unui duo sau grup vocal”, ambele pentru „Don't Speak”. RIAA a oferit pentru album formaţiei discul de diamant în februarie 1999, şi cu vânzări de 16 milioane de unităţi, este unul din cele mai bine vândute albume ale tuturor timpurilor.Albumul care poartă numele formaţiei a început să aibă succes comercial, vânzându-se în mai mult de un sfert de milioane de unităţi.

Sursa:Wikipedia




0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails