Michael Joseph Jackson (n. 29 august 1958, d. 25 iunie 2009), supranumit Regele muzicii pop, a fost un renumit cântăreţ american, care a adus contribuţii importante în muzică şi în dans. Imensul succes comercial şi o viaţă personală mult prea controversată l-au ţinut în cultura populară timp de 4 decenii.

Al şaptelea membru al familiei Jackson, Michael Jackson a debutat la vârsta de 5 ani ca membru al unei formaţii impreună cu fraţii săi, apoi în formaţia The Jackson 5 şi şi-a început cariera solo în 1971, în timp ce era încă membru al grupului. Supranumit „King of Pop” (Regele muzicii pop) în următorii ani, cinci dintre albumele sale solo au devenit cele mai vândute albume din întreaga lume: „Off the Wall” (1979), „Thriller” (1982), „Bad” (1987), „Dangerous” (1991 ) şi „HIStory” (1995).

La începutul anilor 1980, a devenit o figură dominantă în muzica de masă şi primul artist afro-american care a avut mare succes la MTV. Popularitatea videourilor lui difuzate la MTV, cum ar fi „Beat It”, „Billie Jean” şi „Thriller”, a transformat videoclipurile muzicale într-o formă de artă distinctă şi un instrument de promovare, ajutând un canal relativ nou să câştige faimă. Videouri cum ar fi „Black or White” şi „Scream”, l-au menţinut pe Michael Jackson ca un element de bază la MTV în anii 1990.

Cu un scenariu de muzică şi clipuri video, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, cum ar fi robotul şi moonwalk-ul. Sunetul lui muzical distinctiv a influenţat numeroşi artişti hip hop, pop şi R&B contemporan.

Unul dintre puţinii artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame de două ori, Michael Jackson are mai multe recorduri omologate de Guinness World Records, inclusiv unul pentru „Thriller” ca cel mai vândut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single-uri numărul unu în cariera solo, (mai mult decât oricare alt artist de sex masculin în Hot 100 ERA). A fost unul din idolii culturii de masă, timp de aproape patru decenii. A fost menţionat ca fiind unul dintre cei mai celebri bărbaţi.
Thriller şi Motown 25 (1982-1983)În 1982, Jackson a contribuit la melodia „Someone In The Dark” din filmul E.T.-Extraterestrul, obţinând un premiu Grammy pentru "Cel mai bun album pentru copii". În acelaşi an Jackson îşi lansează cel de-al doilea album Epic, Thriller, care devine cel mai vândut album din toate timpurile. Albumul a rămas în top10 Billboard 200 timp de 80 de săptămâni consecutive, în 37 dintre acestea clasându-se pe prima poziţie. A fost primul album care a avut şapte single-uri în top 10 Billboard Hot 100, incluzând „Billie Jean”, „Beat It”, „Wanna Be Startin' Somethin'”. Thriller a primit statutul Double Diamond în Statele Unite, acordat de către RIAA, pentru cele 28 de milioane de unităţi vândute până atunci. În prezent, Thriller, este cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor, cu 110 milioane de copii vândute în întreaga lume. Reprezentantul lui Jackson, John Branca, preciza că în acel moment, Jackson avea cea mai ridicată rată a drepturilor de autor din industria muzicală, aproximativ 2$ pentru fiecare album vândut. Deasemenea, obţinea încasări record din vânzarea CD-urilor şi „The Making of Michael Jackson's Thriller”, documentar produs de Jackson şi John Landis. Fondat de MTV, documentarul s-a vândut în peste 350.000 de copii, în doar câteva luni de la lansare.


The New York Times scria că „în lumea muzicii pop, există Michael Jackson şi ceilalţi”. În 25 martie 1983, Michael Jackson a apărut la un show special televizat, Motown 25: Yesterday, Today, Forever, în care a cântat atât alături de cei din formaţia The Jackson 5, cât şi singur. Pe durata melodiei Billie Jean, Jackson execută pentru prima dată în public moonwalk, mişcare care avea să devină celebră. Prestaţia lui a fost urmărită de 47 de milioane de telespectatori, fiind comparată cu apariţia lui Elvis Presley şi a celor de la The Beatles în The Ed Sullivan Show.

Sursa:Wikipedia
0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails