Stefani Joanne Angelina Germanotta (n. 28 martie 1986, New York, Statele Unite ale Americii), cunoscută în special sub numele de Lady GaGa, este o cântăreaţă americană de origine italiană. Albumul său de debut, titulat The Fame, lansat în anul 2008, nu a avut mare impact asupra pieţei muzicale internaţionale însă primele două discuri single, "Just Dance" şi "Poker Face", au obţinut poziţii fruntaşe în clasamente. Lady GaGa a primit o nominalizare la Premiile Grammy la categoria „Cea mai bună înregistrare dance”

Primul single solo al artistei, „Just Dance”, a fost lansat pe data de 28 aprilie 2008. Cântecul a devenit rapid un hit la nivel mondial, ajungând pe locul 1 în Australia şi Canada. De asemenea, piesa a atins clasări de top 10 în numeroase ţări cum ar fi Danemarca,Elveţia, Norvegia, Noua Zeelandă sau Suedia. În Irlanda, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, melodia a primit locul 1 la începutul anului anului 2009. La nivel mondial, „Just Dance” a atins locul 7 şi a obţinut 2.7 milioane de puncte în urma activării în clasament. Piesa a primit o nominalizare la Grammy la categoria „Best Dance Recording”.

Albumul de debut, intitulat The Fame a fost lansat la data de 19 august în Canada. Materialul a obţinut clasări de top 10 în Australia, Canada şi Noua Zeelandă. În topul american, Billboard 200, albumul a debutat pe locul 17, având vânzări de peste 24.000 de exemplare în prima săptămână.The Fame a primit recenzii pozitive din partea criticilor muzicali de specialitate, site-ul Metacritic.com, contorizând o serie de critici făcute materialului şi oferindu-i lui The Fame 74 de puncte dintr-un total de 100. Publicaţii importante ca Allmusic, Billboard, The Boston Globe sau Entertainment Weekly oferă albumului recenzii pozitive.The Fame a primit discul de platină în Australia (peste 70.000 de exemplare vândute) şi în Noua Zeelandă (peste 15.000 de exemplare vândute).

Cel de-al doilea single al albumului, „Poker Face”, a fost lansat la sfârşitul luni septembrie 2008. Cântecul a devenit rapid un succes, plasându-se pe prima poziţie în Australia, Canada Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă şi Suedia. Piesa a obţinut locul 72 în Billboard Hot 100 şi a ocupat poziţii de top 10 în Bulgaria şi Irlanda.„Poker Face” a obţinut discul de platină atât în Australia cât şi în Noua Zeelandă.

Stilul lui Lady GaGa a fost clasificat ca fiind vulgar dar totodatǎ şi original. Ea a declarat că a fost influenţată de rockeri ca David Bowie şi Queen, cântăreţii Michael Jackson şi Madonna, artistul Andy Warhol, poetul Rainer Maria Rilke şi designerul Grace Jones.Ea a mai spus că moda este foarte importantă pentru ea.

În anul 2009, era la un pas de a fi arestatǎ de poliţiştii ruşi deoarece era îmbrǎcatǎ nepotrivit pentru a umbla pe stradǎ.

Ea a spus: "Când scriu muzicǎ, mǎ gândesc la hainele pe care vreau sǎ le port pe scenǎ. Este important ca lucrurile să se îmbine unele cu altele: concerte artistice, hainele, arta. Pentru mine, toate acestea se împreuneazǎ si devin o poveste realǎ, care le va place fanilor. Vreau ca imaginaţia fanilor sǎ fie cǎt mai acaparată, încât ei sǎ-şi doreascǎ sǎ guste bucǎţicǎ cu bucǎţicǎ din creaţia mea."
Sursa: Wikipedia


0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails