The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică a fost cea mai influentă pentru era rock care a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritm), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) şi Ringo Starr (baterie). Ei au avut ca ţintă generaţiile de tineri rezultate de după al doilea război mondial, în Anglia, SUA, etc. Fără dubiu, "The Beatles" este cel mai faimos şi de succes grup în istoria muzicii rock, contorizând peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

În timp ce, iniţial au devenit faimoşi pentru ceea ce unii au etichetat drept muzică pop, lucrările lor de mai târziu au realizat o combinaţie de laude atât din partea criticilor cât şi din partea ascultătorilor inegalată în secolul XX. În cele din urmă, ei şi-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, au păşit graniţa spre cinematografie, şi în particular, în cazul lui John Lennon este vorba de activism politic.

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor.În conformitate cu aceeaşi revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles şi impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960.




Istoric:

McCartney l-a cunoscut pe Lennon pe 6 iulie 1957 şi a intrat în formaţia acestuia, numită The Quarrymen, pentru care McCartney l-a recrutat pe Harrison, amicul său de şcoală în vârstă de numai 15 ani. Trupa s-a despărţit pentru scurt timp după care s-a reunit. Grupul suferă mai multe schimbări atât ca nume cât şi ca membri şi devine în cele din urmă în 1960, The Beatles.

Numele formaţiei a fost ideea lui Stuart Sutcliff (atunci membru al formaţiei) şi a fost inspirat din numele formaţiei lui Buddy Holly, Crickets (Greierii). S-a păstrat conceptul de insectă (Beetle) şi a fost combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat).

În 1962 Ringo Starr este coptat în trupă şi în acelaşi an au semnat un contract cu Parlophone, membră a EMI. La 5 octombrie 1962 formaţia şi-a lansat discul de debut Love me do pe partea A şi P.S. I love you pe partea B. La 26 noiembrie 1963, Beatles înregistrează al doilea disc Please, please me care va ajunge numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.

Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariţie televizată la London Palladium şi a explodat apoi în SUA, în urma a 3 apariţii a trupei în "The Ed Sullivan Show", pe 9 februarie, 16 februarie şi 23 februarie 1964. Această trupă, ce cânta muzică pop pe atunci, a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulaţii isterice din partea fanilor şi condamnări din partea comentatorilor culturali şi alţii, printre care şi Frank Sinatra.

O parte a criticii adresate trupei îşi avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat şi asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoşteau tradiţia muzicii blues, R&B şi Gospel din care răzbătea Elvis) iar o parte era cauzată de reacţia neîncrezătoare cu privire la lungimea părului membrilor The Beatles. În 1964, ei au ocupat primele 5 poziţii ale Hot 100 din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetată. În 1965, cei patru au fost desemnaţi membri ai Ordinului Imperiului Britanic. În acelaşi an Lennon şi Harrison au început să consume LSD, iar McCartney ceva mai târziu, spre sfârşitul anului 1966

Lennon a afectat imaginea The Beatles, în anul următor, când a afirmat într-un interviu că, religia creştină este pe moarte, susţinînd că Beatles e mai populară ca Iisus. În cele din urma, şi-a cerut scuze, după ce a fost criticat foarte dur de către grupuri religioase, după ce albumele lor au fost interzise sau chiar arse în ţări din America de Sud, şi după ce au primit ameninţări din partea unor grupuri ca Ku Klux Klan.

The Beatles, după concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966, şi-au concentrat forţele în studioul de înregistrări, noile compoziţii şi experimente muzicale ridicându-le reputaţia artistică în mod remarcabil păstrându-şi totuşi uriaşa popularitate. Însă, soarta financiară a grupului a luat o întorsură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.

După aceasta, membrii trupei şi-au urmat interesele individuale şi s-au întâlnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi apariţia live pe acoperişul studio-urilor Apple, din Londra, în ianuarie 1969, şi a apărut compilat în albumul "Let it be". În iulie 1969 trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul Abbey Road. Oficial, Beatles s-a destrămat în 1970, şi orice speranţă a unei reuniuni a fost zdrobită când Lennon a fost asasinat de către Mark David Chapman în 1980. Totuşi, o reuniune virtuală a avut loc în 1995, odată cu lansarea a doua înregistrari ale lui Lennon, la care şi-au adus contribuţia şi ceilalţi 3 membri Beatles. Au rezultat piesele "Free as a bird" şi Real love". Au mai fost lansate, de asemenea, 3 albume ce conţineau material nelansat anterior, precum şi un documentar, proiect cunoscut sub numele The Beatles Anthology.

Discografie

* Please Please Me, 22 martie 1963
* With the Beatles, 22 noiembrie 1963
* A Hard Day's Night, 10 iulie, 1964
* Beatles for Sale, 4 decembrie, 1964
* Help!, 6 august, 1965
* Rubber Soul, 3 decembrie, 1965
* Revolver, 5 august, 1966
* Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, 1 iunie, 1967
* Magical Mystery Tour, 8 decembrie, 1967
* The Beatles, 22 noiembrie, 1968
* Yellow Submarine, 13 ianuarie, 1969
* Abbey Road, 26 septembrie, 1969
* Let It Be, 8 mai, 1970
* All you need is love
Sursa:Wikipedia











0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails