ABBA a fost o formaţie suedeză de muzică pop activă din 1972 până în 1982. Cvartetul era format din muzicienii Benny Andersson şi Björn Ulvaeus, cărora li s-au alăturat cele 2 prietene ale acestora, Anni-Frid Lyngstad şi Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale între mijlocul anilor 1970 şi începutul anilor 1980. Titulatura formaţiei este un acronim, provenind de la iniţialele prenumelor celor patru protagonişti.

Grupul a vândut peste 370 de milioane de înregistrări. ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentală care s-a bucurat de mare succes în clasamentele lumii anglofone (în principal în Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă), iar ca urmare a popularităţii sale enorme li s-au deschis apoi şi uşile scenelor Europei continentale.

Istoric:

Înainte de a-şi uni destinele în faimosul grup pop care a dominat artistic anii '70, fiecare dintre cei patru componenţi se afirmase în viaţa muzicală: Björn cu Hootenanny Singers la începutul anilor '60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha înregistra din 1967, având deja la activ câteva hit-uri, iar Anni-Frid îşi construise o carieră solistică, în parte şi cu ajutorul lui Benny, alături de care se afla din 1970.

În 1967 Bjorn şi Benny au realizat prima lor melodie, iar spre sfîrşitul anului au stabilit un parteneriat ca şi compozitori. Tot în această perioadă Benny părăseşte grupul The Hep Stars în timp ce Hootenanny Singers devine o formaţie doar de studio. Cel care avea să devină managerul formaţiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit şi la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formaţiei ABBA în perioada primilor ani de carieră. În primăvara anului 1969, Bjorn şi Benny le-au cunoscut pe Agnetha Faltskog şi Anni-Frid Lyngstad. Odată cu apariţia lui Benny şi Björn ca duo pe disc şi în spectacole, cu cele două fete apărând ca back-up vocal, ideea cvartetului începe să prindă viaţă.
Primele succese:

Formaţia se înfiinţează în 1971, iar numele ABBA, provenit din alăturarea iniţialelor componenţilor, apare în 1973. În acest an, formaţia a intrat în selecţiile suedeze pentru EUROVISION, cu melodia Ring-Ring, care s-a clasat pe locul 3. Melodia şi albumul cu acelaşi nume intră pe poziţiile de top ale Suediei, devenind hit şi în câteva ţări europene.



Un an mai târziu, pe 6 aprilie 1974,grupul participă la concursul EUROVISION desfăşurat la Brighton, în Marea Britanie, unde câştigă detaşat cu piesa Waterloo. Audienţa a fost estimată la 500 de milioane de telespectatori. În ţările europene melodia s-a instalat în clasamente pe locul întâi, iar în Statele Unite a înregistrat un loc 6, o adevărată performanţă ţinând cont de faptul că la aceea dată festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean.

Anii de glorie

În 1975 lansează albumul ABBA, cuprinzând hiturile I do, I Do, I Do, I Do, I Do, S.O.S., Mamma Mia. În Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Filmul ABBA - THE MOVIE, turnat în cursul turneului în Australia, deţine până în ziua de azi recordul de audienţă, cu 54% de spectatori din întreaga populaţie.




1976 este anul în care ABBA a fost declarată una din cele mai populare formaţii din lume. Cel de-al 4-lea album al formaţiei, Arrival, este finalizat la sfârşitul anului 1976, şi cuprinde hiturile Fernando, Dancing Queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you. În 1977, ABBA efectuează un mare turneu mondial şi doi ani mai târziu cântă în Statele Unite. Discurile single şi albumele se succed într-o cursă ameţitoare, în aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie.









Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale concernului VOLVO.

În 1977 apare The Album, printre piese numărându-se Eagle, Take a chance on me, The name of the game şi Thank you for the music.


Ultimele albume şi destrămarea grupului

Succesele enorme au fost şi cauza destrămării grupului. După mulţi ani de convieţuire, Benny şi Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorţa în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn şi Agnetha, căsătoriţi în 1972, divorţează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiţia solistică a fetelor.

În primăvara anului 1978 formaţia a susţinut o campanie promoţională în S.U.A., unde melodia Take a chance on me s-a clasat pe locul 3. Urmează lansarea celui de-al 6-lea album, Voulez-Vous, ce conţine melodiile I Have A Dream şi Chiquitita. În toamna 1979 apare single-ul Gimme! Gimme! Gimme!. În aceeaşi perioadă a avut loc turneul din Canada, S.U.A. şi Europa.

Spre sfârşitul anului 1979 apare şi compilaţia GREATEST HITS - volumul 2, care devine un mare succes internaţional. Turneul susţinut în Japonia, în martie 1980, va fi pentru formaţia ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului va fi înregistrat următorul album al formaţiei, Super Trouper, ce conţine hitul The winner takes it all. Spre sfârşitul anului apare cel de-al 8-lea album, The Visitors, melodia One of us fiind considerată cel mai mare hit al albumului. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele reţetei uriaşului impact. Spre sfîrşitul anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menţionând că revenirea lor ar putea avea loc peste câţiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat.

Agnetha şi Frida şi-au încercat cariera solo, iar Benny şi Bjorn s-au retras ca autori. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 şi până în 2002, au fost realizate mai multe compilaţii care s-au vândut foarte bine.

ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele dominante ale reţetei uriaşului succes. În 2001 albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.

Sursa: Wikipedia

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails